Faiz. 22. A homosexual. Used to be an introvert, but now slowly becoming an ambivert.

This pain... again.

I was 16. I was in love with a straight guy.
But I didn't tell him that I'm in love with him. I kept it to myself, and it tortured me. It was really painful.
Eventually, I moved on.

I was 19, reaching 20. I was in love with a gay guy.
We talked a lot, texted almost everyday. He was so nice to me. He motivated me when I almost gave up for Feseni. We saw each other during Feseni. He smirked at me and, I blushed. After the performance, he complimented me, I congratulated him for winning. But then, I discovered that he's taken. I was appalled by that. My heart crushed to pieces, I decided to stop texting him. It was really painful, so I chose to give up on love.
Eventually, I moved on.

Now I'm 22. I'm in love with a bisexual guy.
We've seen each other before. He's a well known student in my faculty. He's such a top-student material blessed with amazing personality. Until one day, he approached me. To my surprise, I discovered that he's bisexual. He's such a nice and optimistic guy, that's what I like about him. Then we met. We had buka puasa together. Within 10 minutes of meeting him, he already made me laugh. He's such a funny, and talkative guy. I like him even more. Went back to his home, but I was so tired so I took a nap on his sofa. He played with my long hair after I woke up. He said my hair was so soft and he don't want to me cut it. We kissed. Slept next to each other. I felt so, calm sleeping next to him. One day, I confessed to him. I said that I like him even more than before. I've never confessed to anyone, ever. He replied by saying that I'm like a cute brother to him, but he don't want things to become awkward between us. Again, my heart crushed to pieces. I stopped texting him, for a while. I tried replacing him with someone else, but I can't. Now we still talk to each other, sometimes. Although we don't talk a lot like we're used to. I want him, but it's impossible. It's really painful and I want to give up on love again.
Eventually, I will move on.

Feseni Universiti Malaya 2017

Alhamdulillah, selesai bertanding bagi Tarian Kreatif dan secara rasminya berakhir sudah lah Feseni 2017 bagi aku. Mungkin tidak bagi yang masih bertanding untuk kategori lain, tapi bagi aku, perjuangan dah pun habis untuk tahun ni. Yang penting, aku lega tak terkata bila dah perform segala step tarian setelah penat lelah belajar memakan masa berbulan-bulan.

Biar aku cerita untuk kategori Tarian Tradisional Kebangsaan dulu. Tahun ni aku bawa Zapin Pekajang daripada Johor dan Inang Kalambuai. Apa aku rasa? Firstly, walaupun rasa kecewa sebab perform di Auditorium KPS, rasa nervous tu masih lagi ada. Sangat lah nervous bila dapat tahu kitorang dapat giliran terakhir. Ya Allah, sakit dada ni, sebab risau sampai terjejas nak bernafas while waiting for our giliran, otak pun dah fikir kan macam-macam. Secondly, rasa sedih sebab tahun ni tak dapat placing pun. Which I admit mungkin salah kitorang sendiri yang kurang berlatih sebab secara jujurnya training kolej kitorang pun agak relax dan tak tough macam dulu. Tambah lagi dengan komitmen penari yang most of the time tak pernah nak cukup. Mesti ada je rompong, by rompong I mean pasangan tak pernah nak complete. Yang pastinya, bukan salah Kak Nana sebagai pendidik kitorang, tapi salah kitorang sebab tak mampu nak perfect kan didikan yang telah diberi. I’m sure if kitorang buat betul-betul, memang for sure at least boleh dapat placing. Masa nak pulangkan baju apa semua dekat Kak Nana pun, boleh nampak muka dia kecewa. Dia dah lah ajar dua kolej, and both kolej tak dapat placing. I felt guilty gila. So yeah, hasil yang dapat tu setimpal lah dengan usaha yang telah kitorang berikan. Usaha lebih dapat lah lebih. Kurang usaha, susah lah nak dapat hasil yang bagus, ye idok?

Keputusan Feseni 2017 bagi kategori Tarian Tradisional Kebangsaan adalah:

  • Tempat Pertama: KK5
  • Tempat Kedua: KK9
  • Tempat Ketiga: KK4
  • Tempat Kedua: KK1
  • Tempat Kelima: KK2

Moment paling tak boleh blah bila kitorang perform after Kolej Kediaman Ke-9. Malu sangat bila lagu inang diorang sama dengan lagu inang kitorang. To make it even worst, inang diorang tu rampaian kedua and bila dah habis performance diorang, kitorang mulakan persembahan kitorang dengan inang and menggunakan lagu yang sama. Bila kitorang start tu, penonton semua berbisik-bisik sebab lagu kitorang sama so diorang mesti compare.

Anyway, it’s okay lah Faiz. Masih ada peluang untuk masuk next time. Cuma wakil kolej kediaman berapa, itu tak pasti. Tahniah Kolej Kediaman Ke-5, Kolej Kediaman Ke-4, and also the rest! Kenapa aku ucapkan tahniah terutamanya pada 5th dan 4th, well sebab 5th aku suka lagu yang dibawa tahun ni. Very catchy, “Manis manis manis~” dan juga sebab they really had superb dancers in their team. Untuk 4th, sebab my first year friends wakil for that kolej and the way they dance memang seragam, cantik, memang nice lah basically. Well dengar cerita sebab diorang memang trained hard pun since last year kot. Even before cuti Semester 1 pun dah banyak training. Unlike us, kitorang bulan lepas baru nak ada perkampungan. Honest thoughts about Team Tradisional bagi KK8 tahun ni, we could have done more. Itu je. Kitorang ada masalah yang menyebabkan, macam mana eh nak describe, yang menyebabkan kitorang ada satu limit ni. Haa wujudnya satu limitation yang menyebabkan kitorang tak dapat nak buat lebih hebat. Tak mengapa lah. Next year, improve. Siapa manager dan choreographer Swadansa Kinabalu yang seterusnya? Aku tak tahu.

Seterusnya pula, cerita bagi kategori Tarian Kreatif. Untuk Tarian Kreatif, tahun ni aku bawa Tarian Belotah yang berasal daripada Perak. Basically tarian pesawah. Apa aku rasa? Kecewa. Jujur daripada dalam hati aku, aku sangat kecewa dengan Tarian Kreatif. Satu, sebab tak ada koreografer. Eh, siapa koreograf macam tu? Senior. Bukannya kolej tak mampu bayar, mampu je cuma si senior ini kata tak payah, dia nak koreograf kan sendiri. Aku tak nak lah kecam dia sangat cuma aku kecewa bila dia overestimate kemampuan dia sendiri. In the end, the result hanya lah suam-suam kuku. Lagu yang provided pun bermasalah sampai menjejaskan aku untuk menari sebab tak mampu nak tangkap beat yang betul sebab lagu tidak di-edit secara professional. Step yang diberikan juga hanya lah biasa dan, tidak ada elemen ‘Wow!’. Step dia hanya lah sekadar step untuk memenuhi tarian. Dengan erti kata lain, Tarian Kreatif tahun ni basically hanya sekadar masuk. Bukannya ada matlamat untuk menang, sebab step diberikan pun last minute so step tu jadi step tangkap muat, step diberi cuma untuk siapkan tarian je. Kostum masa bertanding pun sangat lah hambar lagi memalukan. Seriously, masa kat Auditorium KPS tu aku rasa nak menyorok sebab aku sendiri pun malu dengan pakaian yang aku pakai. Sangat lah basic, compared to Kolej Kediaman yang lain. Ada dengar juga daripada mulut-mulut koreografer yang kata Tarian Kreatif kitorang teruk, sampai kata lebih baik tak payah hantar langsung. So, kalau koreografer luar sana yang memang dah tahu pasal benda-benda seni ni pun dah cakap macam tu, memang betul lah apa yang aku fikir ni.

Keputusan Feseni 2017 bagi kategori Tarian Kreatif adalah:

  • Tempat Pertama: KK9
  • Tempat Kedua: KK3
  • Tempat Ketiga: KK10
  • Tempat Keempat: KK12(B)
  • Tempat Kelima: KK5

So yeah, aku cuma nak nasihat, sebelum kau terima satu tanggungjawab besar tu, make sure kau tahu kemampuan kau yang sebenarnya dulu. Kalau mampu baru terima, kalau tak mampu jangan terima. Apa-apa pun aku tetap acknowledge keberanian dia dalam menyahut cabaran ni. Sebab cikai macam mana pun cara dia manage, choreograph Tarian Kreatif ni, akhirnya dia siap juga. Dia selesaikan juga apa yang dia dah mulakan. Bukan mudah okay nak koreograf sesuatu tarian tu, nak fikir pola lantai lagi lah and so on. Cuma tu lah, hasilnya lah yang menjadi kayu ukur. Also, terima kasih juga dekat dia sebab pernah belanja aku nasi kukus. Haha, it means a lot since, entah lah, tapi kalau masa Feseni mesti aku akan kena gastric (a lot more than usual), memang since first year lagi. Atiqah lah biasanya penyelamat aku, dia lah akan provide ubat gastric hahaha. Anyway, ada satu hari tu aku memang lapar and duit takde sebab tak cash out lagi, so si senior ni juga lah yang belanja aku nasi kukus. That was so kind of him, thanks again. OK kesimpulannya, dua kategori aku masuk, dua-dua juga lah tak dapat placing. On the bright side, I learned something, and I made new friends. I enjoyed my time dancing with Swadansa Kinabalu and Kinabitara. Semua pun okay dengan aku, especially bila aku ni menggila dengan perangai sarcastic aku.

OK lah, kita jumpa lagi pada tahun seterusnya jika ada rezeki, InsyaAllah! Dan aku mengharapkan yang lebih baik daripada tahun ni. xx

Taken masa Malam Preview di Kolej.
Team Swadansa Kinabalu.

Ini pula team Kinabitara.

Pagi rehearsal bagi Tarian Tradisional.

*bad quality*
Lepas habis rehearsal.

Dah siap make-up apa semua, sebelum bergerak ke KPS.

While waiting for our turn.

Dah siap make-up untuk bertanding Tarian Kreatif.

Kinabitara in action.

Thank God, I look like I was enjoying this dance eventhough
dalam hati memang menahan malu hahaha.

Lepas umum result, sebelum balik kolej, bergambar dulu!

P/S: Terima kasih kepada Mak dan Abah yang memang since Feseni 2014 lagi dah datang tengok Faiz perform! Sangat hargai sokongan yang diberikan. Naikkan semangat juga lah bila nak perform tu knowing that we are trying to impress someone kan. Selalu juga invite my friends datang tengok, but so far yang pernah datang pun only Farah, and Aimi (Feseni 2015). This year diorang tak datang lah. Actually, ada lah terasa juga bila diorang taknak datang tu. Said busy lah apa lah, but bila check out Stories dekat Instagram, update lepak mamak lah and so on. So... you know... y'all do you.

Swadansa Kinabalu

Poster Feseni 2016/2017.

Feseni is back again! Luckily aku masih study di UM so boleh lah aku masuk lagi pertandingan ni. This year will be my third year joining Feseni. First year was when I was in my first year of Diploma (2014, aged 19). Second year pula masa final year Diploma (2015, aged 20). Then, I took a gap year before sambung Degree since last year's September. So, Feseni 2016 tak join lah sebab tak sambung belajar dekat UM. Semuanya sebab aku reject offer yang aku dah dapat haha. Anyway, koreografer atau cikgu tari tahun ni sama dengan final year Diploma aku; Kak Nana, excluding Abang Ipin haha. Lama tak nampak Abang Ipin. OK, tahun ni dia lain macam sikit. Dulu aku mewakili Kolej Kediaman Ketiga atau Kolej Kediaman Kurshiah, tahun ni aku mewakili Kolej Kediaman Kelapan atau Kolej Kediaman Kinabalu. Kalau dulu nama kumpulan tari dia, Karya Kurshiah Dancers, tahun ni Swandansa Kinabalu. Aku sendiri suggest nama tu, I tried lah. I think it sounds okay.

Sangat banyak perbezaan dia bila wakilkan kolej lain ni. Masa KK3 dulu, memang KK3 dah selalu hantar Team Tradisional dan Team Kreatif. So, dekat situ nampak lah yang KK3 ni agak ambil berat lah tentang kesenian. Lain pula dengan KK8, dimana tahun ni macam first time lah diorang send Team Tradisional untuk bertanding, setelah sekian lama. Selama ni KK8 hantar Team Kreatif je. KK8 ni pula tak berapa nak pentingkan kesenian sangat, diorang lebih kepada sukan. Kalau dulu KK3 boleh ambil outfit tahun-tahun lepas, KK8 tak ada sangat sebab dah lama tak compete kategori tradisional. So kitorang semua terpaksa keluarkan duit sendiri untuk beli peralatan seperti songkok, kerongsang etc. Thanks dekat Atiqah juga lah sebab proposed untuk send Team Tradisional. Atiqah ni sama Diploma dengan aku. Kitorang memang dah sama-sama bertanding Feseni since Diploma sampai sekarang. Cuma tahun ni tahun keempat dia masuk Feseni sebab dia masuk Degree since September 2015. Alhamdulillah, memang tak ada masalah untuk recruit penari dekat KK8 ni. Yang mengejutkan, lelaki lebih berminat nak masuk, berbanding dengan perempuan. So tahun ni Team Tradisional consist of five couples, lengkap lah orang kata. Macam first year Feseni dulu, six couples. Second year, kekurangan penari lelaki, so couple tak lengkap sebab ada empat penari lelaki je.

Tapi secara jujurnya, bila compare dengan semua tahun yang aku masuk Feseni, tahun pertama lah paling seronok. Masa tu memang sangat lah inexperienced, kosong! So senior banyak tunjuk ajar and bonding between penari memang sangat lah rapat. After training, we'd eat together kat luar, ada pergi hot spring lah and macam-macam. Seronok lah. Tahun pertama juga lah aku didedahkan dengan banyak asas-asas tari. Tahun kedua, tanggungjawab handle penari lelaki dah jatuh dekat aku, so aku yang bertanggungjawab ajar penari lelaki lain. Dah kena berdikari, tak boleh lah depend dekat senior dah. Masa tu sangat lah takut, and nervous. Sebab tak pernah ajar orang, tiba-tiba kita dapat tanggungjawab tu kan. I still remember masa tu I almost give up masuk Feseni sebab kekurangan penari lelaki so aku jadi down. But masuk juga cuma compete kategori tradisional sebab kreatif kekurangan penari lelaki, so tak boleh masuk. Tahun kedua tu bonding memang honestly renggang. Our relationship semua hanya ketika training, habis training tak ada pun keluar sama ke apa benda ke. So bila tak bonding macam tu, jumpa kat luar pun macam tak berapa nak mesra. Cuma "Hi." and "Bye!" je. Tahun ketiga pula, which is tahun ni, aku dah berani sikit. Atiqah jadi manager untuk Team Tradisional, aku pula tolong-tolong je lah with the boys. Bonding tu... lebih kurang lah dengan tahun kedua lah. Tahun depan tak tahu pula nak wakil kolej mana sebab ada plan nak tukar kolej next year. I don't know lah, walaupun kolej ni sangat lah bagus WiFi dia (eventhough lately pun slow juga), tapi kat sini macam terlampau sunyi. Dah lah jauh terpencil atas bukit, jauh pula tu daripada fakulti. I'm planning to move to 12th ke or 3rd, or kalau tak ada choice, stay je lah dekat 8th. Tu pun kalau dapat stay kolej lah. Sebab aku nak lah mewakili kolej yang orang kata, aktif lah. KK8 ni memang agak hambar actually. Bajet kolej ni pun agak... huhu sikit. Tahun depan siapa lah agaknya yang akan manage Team Tradisional KK ni.

I have always liked dancing. Ever since masuk Citrawarna back in 2011, memang terus rasa macam wow dancing is really something yang I really like, and I have passion untuk belajar. Kalau 2011, masa tu didedahkan dengan Tarian Sewang, dan Zapin. Zapin yang sangat basic lah, berlagukan Ya Salam by Noraniza Idris. I think Zapin dia similar to Zapin Tenglu kot. 2013 & 2014 pula, didedahkan dengan macam-macam. Sebelum koreografer datang mengajar, senior-senior ajar asas dulu untuk recruit penari. So I learned Zapin Tenglu, asas Joget, dan asas Inang, Once dah terpilih untuk compete, baru lah belajar Zapin Sebat, dan Tarian Asli Sarawak, choreographed by En. Afzan. 2014 & 2015 pula, cuma belajar Zapin Putar Alam, dan Inang. Tahun ni, belajar Zapin... oops later I will tell hehe. Ok lah, kalau daripada dulu kosong, nak menari sangat lah kekok, sekarang dah dapat lah sikit-sikit ilmu tari tu. Kurang lah sikit rasa kekok nak menari tu.

So yeah, I'm really looking forward to compete this year sebab tahun-tahun sebelumnya compete dekat Auditorium Kompleks Perdanasiswa. This year, first time compete dekat Dewan Tunku Canselor. Kalau KPS, dia punya stage, and tempat dia kecil so kurang lah 'gah' dia tu. Kalau DTC besar, siap ada TV lagi akan tayangkan muka penari-penari on stage. We'll see what will happen, all the best!

Updated (9 March 2017):
Nampaknya venue Feseni tahun ni ditukar lagi sebab dekat DTC ada renovation. Honestly memang upset gila. Upset yang teramat, to the point of rasa macam what's the point aku train hard tapi bila waktu aku nak perform, venue dia macam hawau. I've always wanted to perform at DTC, baru lah rasa macam, you know, shine habis. KPS... I don't know lah. Mungkin tak ada rezeki. Entah lah, rasa down gila.