Faiz. 22. A homosexual. Used to be an introvert, but now slowly becoming an ambivert.

Minat.

Offer from UM for course Bachelor of Arts (English).
Hahaha mesti semua orang macam what the fuck gila dengan choice yang aku buat ni. Yes, I received an offer from University of Malaya untuk sambung Degree bagi course Sarjana Muda Sastera (English). Reason kenapa aku reject offer ni hmm boleh refer gambar di atas. Not that I hate English tho, I've always been passionate in learning English, I do love English and I kinda think that English is my forte (KINDA, I'm still struggling with grammatical errors and my vocab ain't that good yet), but this time, nope. I rejected it because, firstly, ni merupakan last choice aku actually masa isi permohonan. My first choice is, Media Studies. Aku minat nak belajar tentang media sebab aku rasa scope dia sangat meluas, and aku minat nak tahu the power of media. But I guess takde rezeki kot so dapat lah course ni.

Bila dapat course ni, terus rasa macam...
"Crap what do I do now? What am I gonna be when I graduated nanti? I mean, I can be a lecturer but teaching is DEFINITELY not my passion. I can be an English journalist, but am I confident enough to ensure that my audience minat dengan my content? I can be a writer, which is agak bullshit 'CAUSE AKU NAK WRITE STORY APA SIA?"

So, I did ask from my senpai(s), minta suggestion, advice. Aku tanya Farhan, senior aku yang currently studying in Bachelor of Science (Mathematics), rasanya. Ayat dia yang aku buat aku fikir betul betul is,
"Faiz, belajar ni kena ada minat. Kalau kita belajar satu benda tu tapi takde minat, takut tersangkut di tengah tengah."

Then, lama juga lah aku fikir masak masak nak reject atau nak accept offer ni. Aku fikir minat aku apa. Relate dengan apa aku dah belajar masa Diploma, ada ke tak minat masa belajar subjects dalam Diploma dulu. Kebetulan, aku ada apply kerja through Jobstreet and daripada situ aku tahu yang minat aku masih lagi ada dekat dunia business. Ye, aku masih minat dengan dunia business, aku tahu apa aku nak jadi bila dah graduate nanti. Aku minat dunia business tetapi lebih kepada marketing, tapi kalau nak meluas daripada tu pun aku tak kisah janji masih relate dengan business. Well, buat masa ni mungkin knowledge aku still sikit so vision tu belum lagi clear, I'm only 20 years old after all, I still got lots to learn. So, aku dah decide yang Degree nanti aku akan sambung business-related course, preferably major in Marketing.

So, antara Media Studies, English and Business, aku pilih Business. FOR NOW lah, mana tahu nanti bila dah expose dengan macam macam, aku tukar fikiran ke haha. I'm sorry Universiti Malaya. Memang betul betul wave goodbye la nampaknya, haha.