Faiz. 22. Used to be an introvert, but now slowly becoming ambivert.

Of Medical Check-up and Cuci Gigi.

Hey! Takde pape pun. Ni saje nak write random post about apa aku buat harini.

So today is the day where my Mom kena buat monthly medical check-up dia sebab dia ada diabetes. I was like, eh alang alang tu why not aku buat medical check-up aku je terus, untuk kemasukan Degree* Ahad next week (28/8). OK so we all went lah to Klinik Kesihatan Sungai Buloh, then masa kat kaunter tu my Mom asked the receptionist boleh ke anak nak guna Kad Pesara of my Dad (my Dad bekas tentera) untuk you know, dapat diskaun lol. Then receptionist tu kata cannot, but she told me to pergi this bilik, tanya staff kat situ regarding buat medical check-up. So bila pergi, ada this doctor minta nak check my borang then she asked,

"X-Ray nak buat sekali ke? Sebab dalam borang ni kata X-Ray ni for international students only."

I replied, "Emm entah... lah... tu tak pasti pulak, tapi biasa check-up memang akan include X-Ray sekali kan?"

"Ha'ah, biasa student memang akan buat X-Ray sekali. Kalau nak buat, kena buat appointment lah. Adik akan diletak dalam list, and by 30/8 baru boleh buat X-Ray." kata doctor tersebut huhu.

I was like, 30?! GURL I pergi mendaftar 28 kot. Tu pun 30 tu baru buat X-Ray je, film dia tu mesti nak kena tunggu lagi pula kan kutip bila. So lagi lambat process dia. So my Mom cakap takpe lah pergi buat dekat Hospital/Klinik Swasta je lah. So my medical check-up tu cancel sudah disitu. Buat dekat private je. Then, while waiting for my Mom's turn nak check-up, dia kata dia nak cabut gigi pula. Pergi lah ke bahagian Dental, which kebetulan lah buka harini.

OK now aku nak cerita pasal service Dental Department kat sini lah hehe.
I think the last time I went here was, when I was 11 kot. Cabut gigi. Klinik Gigi kat sini dia buka hari Selasa dan Khamis for Pesakit Luar. So my Mom pun pergi register nak cabut gigi, aku pun gedik gedik register nak buat scaling haha. Dua dua mendaftar as pesakit baru so kena charge RM1. My Dad pun nak scaling juga tapi dia dah pernah pergi sini dulu untuk cabut gigi so dia tak payah buat pendaftaran pesakit baru lah. After mendaftar tu macam biasa lah tunggu turn. But my Mom went in first tapi free of charge sebab dia pakai Kad Pesara my Dad. I guess kad tu can be used by suami isteri je kot lol idk. Lepas je my Mom settle cabut gigi dia pergi terus tunggu turn check-up dia. After tu my Dad punya turn pulak (he went to Room 4) tapi unfortunately mesin kat bilik my Dad supposed to buat tu rosak. So dia kena buat appointment, hari lain nanti baru pergi scaling. Me? I waited for 40 minutes. Lama juga lah tapi while waiting, I read this manga called, Kounodori. Kurang lah sikit rasa menunggu tu. Then my turn came (I went to Room 2), pergi lah buat scaling. Masa nak scaling tu, dentist tu tegur,

"Alahai bersih sangat gigi adik ni, takde pape sangat pun. Tapi kita cuci cuci sikit lah ye."

Tak sampai 10 minutes pun, I think dalam 5-7 mins settle dah. Wow quite fast juga. It was all good, takde sakit apa semua, ngilu sikit. Then pergi lah kaunter, bayar. Total scaling, RM3. WOW! Murah hahaha.

RM2 for scaling, RM1 for registration.

Compared to last year (October) aku buat scaling dekat Klinik Pergigian Rohaya Kota Damansara, a private clinic, RM80 seorang. Also pernah teman my friend, Aimi scaling kat situ juga. So I was like apa bezanya ek compared to private dengan government yang aku buat ni. Beza dia, of course lah price kan. Yang private tu RM80 while government ni RM3. Kira lah berapa dah jimat. Then... I guess, service kot. Kat private tu, tube nak sedut air tu staff dia yang tolong buat kan. While kat klinik government aku pergi ni, tube tu aku sendiri kena pegang. Disebabkan aku sendiri tak nampak mana air tu bertakung, aku tertelan sikit. Puihhh pahit! Apa lagi nak compare hmm... OHH private tu include polishing (liquid yang dentist guna untuk polishing tu en rasa orange hihi) while tadi cuma scaling sahaja. And air kumur kat private tu dia macam minty, while government ni air kosong je hahahaha. Takde masalah pun tapi nak compare punya pasal lol.

So after I'm done with scaling, my Mom done with her check-up, pergi lah ke klinik swasta untuk buat MY medical check-up. OK kita kembali ke topic medical check-up aku. Pergi klinik yang first ni, price dia semua total to RM280. WTF mahal gila, plus X-Ray dia akan bagi dalam disc, dia tak cuci. Lagi lah wtf, nak cuci X-Ray tu lagi dah tambah kos dah. Then pergi klinik lain pulak, lagi mencanak price dia, RM300++. My Dad cakap semua ni mengarut lol. Aku pun garu kepala dah, then check balik borang check-up tu. Ikut kan borang tu, local student kena buat Urine Test je. Tu je. Yang lain lain tu semua for international student only. Aku pun call UM nak make sure and diorang kata yes takyah buat, cuma buat Urine Test je. Saje call nak make sure sebab, memang biasa nya student buat X-Ray tapi UM dah kata camtu, takyah lah then. Jimat sikit. So esok lah kot pergi buat Urine Test hihi, dekat government juga lah kot.



Degree*
OK pasal degree ni nak cerita sikit. 10 August lepas I paid dah Yuran Kemasukan UM, RM910. Pagi tu pergi bank in dah. Then, malam tu I received a call from 'UKM'. Personal number yang call, at 8PM. Dia kenalkan diri dia as Prof. Madya something something ~, aku tak ingat nama dia. Dia tanya aku dapat Tawaran Sementara kan and I said yes. Dia nak inform yang aku actually dapat the offer from UKM sebab dia kata my video was one of the videos yang dapat high score. Tapi dia sendiri pelik why UPU kata aku tak dapat and maybe it was an error. I was like ALAAAAAA WHYYYYY, I ALREADY PAID FOR UM YOU KNOW. Memang kabut juga lah malam tu sebab why lambat inform kalau awal awal kau inform aku dah pilih UKM dah. Tapi lepas fikir punya fikir, aku suspicious juga dengan caller tu. Is it a scam or what? I asked my relative yang kebetulan work as a lecturer at UKM. Dia kata tunggu surat tawaran yang official, if dapat then betul lah UKM panggil. Tapi lepas tu aku fikir masak masak, fikir betul betul, aku chose to go with UM. Mungkin rezeki aku bersama UM? If betul lah UKM yang call aku, aku just nak cakap management korang sucks lol. Ada ke patut inform lambat, and boleh pula dia kata sistem UPU error like idk man pening lah????
Time aku dah bayar yuran kemasukan, baru nak call kata dapat this and that so aku macam whatever lah lol.



All right, das all. Almost a week left before aku bergelar as undergraduate student at Universiti Malaya. Am I nervous for Minggu Haluansiswa? DEFINITELY. Apa apa pun I'll do my best eeeeeek.

xx